KGW „Leśniczanki” wygrały powiatową Bitwę Regionów, konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich, organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Gminy Leśniowice. Jurorom najbardziej posmakowały „Pierogi Tereski po leśniowsku”.
Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej, rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. Każde z kół, które zgłosiło się do „kulinarnej bitwy”, miało przygotować tradycyjną potrawę charakterystyczną dla swojego regionu.
Konkurs został przeprowadzony podczas Pikniku z Produktem Polskim, który tym razem odbył się w niedzielę, 4 września, nad zalewem Maczuły w Horodysku (gm. Leśniowice). W eliminacjach powiatowych wzięło udział sześć KGW. Konkursowe potrawy oceniało jury, któremu przewodniczyła mieszkanka gminy Leśniowice Monika Porzuc, współwłaścicielka Pierogarni Tradycja. W jury pracowały także: Joanna Mazurek z Biura Powiatowego ARiMR, Monika Tatys reprezentująca Placówkę Terenową KRUS i Urszula Mazur z Oddziału Terenowego KOWR.
Jurorki uznały, że drugie miejsce należy się KGW w Pliskowie za „Forszmak w koszyczku”, a trzecie miejsce KGW Na Dolince w Kumowie Majorackim za „Nadziewaną gęś babci Jadzi z tłuczonymi ziemniakami”. Wyróżnienia przyznano natomiast: KGW Wólenianki w Wólce Kańskiej za „Golasy wóleńskie”, KGW w Horodysku za „Indyka nadziewanego natką”, KGW w Chylinie za „Szynkę z kością pieczoną w cieście, podawaną kiszoną kapustą zaparzaną i podpłomykami.
Wszystkim laureatom i wyróżnionym serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.