Obrzęd i tradycje żniwowania przypomniało publiczności zgromadzonej nad zalewem Maczuły Koło Gospodyń Wiejskich z Horodyska. Żniwiarze ze śpiewem na ustach zaprezentowali jak zboże niegdyś koszono kosą oraz jak wiązać najpiękniejsze snopki. Publiczność tłumnie zgromadzona w Horodysku mogła nie tylko obejrzeć Żniwowanie i wysłuchać tradycyjnych pieśni, ale także spróbować swoich sił w koszeniu i układaniu snopków. Nie zabrakło także poczęstunku na polu i tradycyjnych zabaw z dziećmi. O tradycjach opowiedziała zgromadzonym Ewa Szornal.
Jak co roku Żniwowanie przyciągnęło nad Maczuły setki zainteresowanych. Nie zabrakło też wyjątkowych gości. Widowisko obejrzeli: parlamentarzyści Anna Dąbrowska-Banaszek i Krzysztof Grabczuk, doradca Ministra Aktywów Państwowych Ryszard Madziar, wicemarszałek województwa Zdzisław Szwed, starosta chełmski Piotr Deniszczuk, sekretarz miasta Chełm Renata Ciepłowicz, Komendant Komisariatu Policji w Żmudzi asp. szt. Jarosław Stopa, por. Mariusz Bodio z Placówki SG w Skryhiczynie, Leszek Senderski - dyrektor Wydziału Inwestycji i Rozwoju PKP Linia Hutnicza Szerokotorowa, Małgorzata Szczepaniak z Centrum Spotkania Kultur w Lublinie a także radni na czele z przewodniczącym Wiesławem Wierzchosiem oraz sołtysi.
Zebranych przywitała Wójt Joanna Jabłońska. Podziękowała także za przygotowania widowiska przypominającego dawne tradycje i kultywowanie obrzędów, które większości znane są już tylko z opowieści. Gospodarzom z naszej gminy życzyła owocnych żniw i satysfakcji z pracy na roli.
Podczas wydarzenia wystąpili: zespoły śpiewacze Kumowianki i Rakołupianki, KGW Na Dolince, zespół Ale Babki z Dorohuska, zespół Ara z Hrubieszowa oraz gwiazdy wieczoru Energy Girls. Imprezę zakończyła dyskoteka, która poprowadził DJ W-you.
W konkursie na tradycyjną potrawę żniwiarzy I miejsce zdobyło KGW Kreatywni i Aktywni z Kumowa Plebańskiego, II - KGW na Dolince z Kumowa Majorackiego, a trzecie zespół śpiewaczy Kumowianki. Konkurs na tradycyjne wiejskie wypieki wygrało KGW Plisków, II miejsce otrzymało OSP Horodysko, a III - KGW Na Dolince z Kumowa Majorackiego
Dania oceniało jury w składzie: Elżbieta Sapiecha-Nizio, mistrz kucharski, Ilona Sawicka - kustosz działu etnografii Muzeum Ziemi Chełmskiej Iwona Łącz-technolog piekarnictwa. Jurorki bardzo chwaliły za nowatorskie podejście do tradycji także potrawę seniorów z PZERiI, czyli bigos z buraków!